Krabičková dieta | SLOW CARB menu
Krabičková dieta FITeat - Slow Carb
Speciální 5 – ti chodové menu pro zdravou výživu , které omezuje ve stravě množství přijatých sacharidů.
Trojpoměr makroživin
30% / 35% / 35% ( sacharidy , tuky , bílkoviny )
Co je Slow Carb menu ?
Slow Carb je né tak striktní varianta Low Carb nebo také LCHF (Low Carb High Fat) je anglické označení způsobu stravování, kdy je oproti běžným výživovým doporučením výrazně snížen příjem sacharidů a naopak jsou navýšeny tuky (bílkoviny zůstávají v běžných číslech). Můžete se také setkat s českým názvem nízkosacharidové stravování.
Jedná se o velice efektivní způsob jak upravit svou tělesnou hmotnost, nebo lépe řečeno jak snížit obsah tuku v těle a změnit své tělesné míry. Protože váha vážně není všechno .zároveň tato strava může výrazně pomoci s mnoha zdravotními obtížemi.
Ve většině případů není nutné počítat kalorie či se ve stravě nějak výrazně omezovat.
Základní myšlenkou je kompletní vyřazení či výrazné omezení všech potravin, které mají vysoký obsah sacharidů. Díky tomu nebude docházet k výrazným výkyvům hladiny cukru ve vaší krvi, nebudete prožívat odpolední propady energie, vydržíte déle sytí. Váš organismus bude pálit tuky a vy budete hubnout.
Velký důraz je také kladen na kvalitu a způsob zpracování používaných surovin. Jen čistá a přirozená strava dokáže uzdravit váš organismus, proto je nutné se striktně vyhnout všem ultra průmyslově zpracovaným potravinám (instantní jídla, nekvalitní uzeniny, různá ochucovadla apod.).
Sacharidy, bílkoviny, tuky
Naše strava se skládá ze 3 základních živin – sacharidů, tuků, bílkovin. Často se můžete také setkat s označením makroživiny.
Veškeré jídlo obsahuje alespoň jednu z uvedených živin, většinou se jedná o jejich kombinaci v různém poměru.
Sacharidy
Naše Low Carb varianta obsahuje minimální množství přílohovin, které jsou započítány v celodenní dávce povoleného množství sacharidů:
Low Carb Žena - 69 g
Low Carb Muž - 87 g
Jak už jsme si řekli, Low carb je postavené na potravinách s nižším obsahem sacharidů. Proto byste v LCHF měli suroviny s vysokým obsahem sacharidů ze své stravy vyloučit. Mezi takové typické zástupce patří například cukr (i třtinový nebo kokosový), med, sladkosti, pečivo, těstoviny, rýže, mouka, škrob, limonády, pivo, většina ovoce.
I zelenina obsahuje sacharidy. Protože by ale měla tvořit základ zdravého jídelníčku, nelze ji zcela opomenout. Jen je nutné na talíři dávat přednost takovým druhům, které mají nižší podíl sacharidů. Sem patří například salát, okurka, cuketa, zelené fazolky, brokolice, květák, lilek atd.
Bílkoviny
Někdy bývá nízkosacharidové stravování neprávem kritizováno za nadměrný příjem bílkovin. To ale není pravda. V Low carb se jejich množství nijak nemění oproti běžným výživovým doporučením. V Low carb se snižuje příjem sacharidů, navyšují tuky, ale bílkoviny zůstávají.
Typickými zástupci surovin, které poskytují hlavní zdroje bílkovin, je maso, ryby, vejce a mléčné výrobky.
Tuky
Tuky byly v posledních desetiletích postaveny na pranýř jako viník různých onemocnění. Obchody tak zaplavily nízkotučné výrobky, všude na nás útočila varování o hrozivých následcích konzumace tučné stravy. Jenže jak se zdá, pravda je někde trošku jinde. Výzkumy z poslední doby naopak potvrzují jejich pozitivní vliv na zdraví. Neplatí to ale pro všechny tuky. Třeba takové margaríny nemají ve zdravém jídelníčku co dělat.
Myslete na to, že tuky jsou nositeli chuti a také vás zasytí na hodně dlouhou dobu. Proto si jich v jídle dopřejte dostatek a vybírejte si ty kvalitní. Zdrojem tuku může být třeba olivový olej, máslo, ghee, sádlo, avokádo, olivy, kokos a kokosový olej, tučné ryby, omezeně ořechy, tučné vepřové a mléčné výrobky atd.
Co, kolik a kdy jíst
Pokud se rozhodnete přejít na nízkosacharidovou stravu, začátky můžou být těžké. Člověk musí v hlavě vypnout mnohá doporučení, která dosud slýchal o zdravé stravě. Musí se přestat bát tuku a nemyslet si, že je to čisté zlo. Musí přehodnotit význam sacharidů a nutnosti jejich podílu ve stravě (běžná výživová doporučení se pohybují někde okolo 55 % z přijatých kalorií, v Low carb se tento podíl sníží i k 10 %).
Stejně tak zapomeňte na doporučení jíst 5-6 krát denně. Jakmile si vaše tělo zvykne, že mu jako hlavní zdroj energie poskytujete tuk místo sacharidů, vydržíte mnohem déle sytí. Velká část lidí postupně skončí na 2 jídlech denně. Dejte tomu ale čas. Netlačte se do toho hned od začátku. Váš organismus musí nejdřív "najet" na nový režim, a to chvíli trvá.
Co jíst
Jak už jsme si uvedli, naše strava se skládá ze 3 základních živin – sacharidů, bílkovin a tuků. Ty by měly být ve vaší stravě zastoupeny v takovém množství a vzájemném poměru, aby vaše tělo dobře fungovalo, prospívalo a vaše strava vás posouvala k vytyčenému cíli, ať už je jím zdraví, optimální váha, lepší spánek, stabilní energie po celý den, lepší sportovní výkon atd.
Vaše tělo je dokonalý stroj. Pracuje bez přestávky celý život, probíhají v něm tisíce biologických procesů současně. Na to vše potřebuje mít dostatek energie a živin. Nejen když zrovna běžíte pátý kilometr či stoupáte do desátého patra, ale i když spíte. Stále. Pokud mu ji nedodáte, začne samo na sobě šetřit, zastaví některé (pro samotné přežití nedůležité) procesy, začne si potřebnou energii a živiny brát jinde. Zkrátka nebude fungovat tak, jak má. Jeho cílem bude prosté přežití, nikoliv zdravé prospívání.
Proto nesmíte jíst málo. Cílem nízkosacharidového stravování není hladovění, v tom jeho fungování nespočívá. Jde jen o úpravu poměru jednotlivých makroživin, které má za následek změny ve fungování vašeho organismu. Ať už je jím stabilnější energie během dne, kvalitnější spánek, zlepšení zdravotního stavu, vymizení nezvladatelných chutí. Za tím vším je schovaná stabilnější hladina cukru v krvi, úprava produkce inzulinu a dalších hormonů, které ovlivňují fungování našeho organismu.